Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Тя е

...
Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година. Тя е
Коментари Харесай

Правителството одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г.

Правителството утвърди средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година. Тя е създадена в границите на първия стадий на бюджетната процедура за 2023 година и е ориентирана към обезпечаване осъществяването на залегналите политики в Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021- 2025 г. в изискванията на затихваща пандемия от COVID-19, икономическа неустановеност и външни опасности за страната, оповестиха от пресслужбата на кабинета. 

В средносрочната бюджетна прогноза са отразени единствено базови политики и допускания, чиито многогодишни трендове и вероятности са релативно непрекъснати. Това е направено поради  предстоящото приемане на стратегия на държавното управление за стратегическите цели по време на мандата на ръководство и декларираната в съдружното съглашение идна актуализация на Бюджет 2022. Всички те ще бъдат прецизирани в подтекста на произлизащите от това политики и промени в секторите, предоставящи обществени услуги. Средносрочната прогноза за интервала 2023-2025 година също ще бъде обновена, като в нея ще намерят отражение измененията както в данъчната политика, по този начин и в политиката по приходите, и в други политики..

Данъчната политика за интервала 2023-2025 година планува опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите. Запазват се ниските данъчни ставки за корпоративните налози и за налозите върху приходите на физическите лица, като значима причина за вложения, стопански напредък и претовареност.

Предвиденото през последните години разхлабване на фискалната политика, наложено от стопански, здравни, обществени и външни провокации, се чака да продължи и през актуалната година, а в прогнозния средносрочен интервал са заложени стъпки за фискална консолидация, като дефицитът по КФП от 3,3% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година ще доближи до 2,8% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година

От позиция на ограничаването на фискалното предписание за недостига по КФП, без отчитане на резултата от COVID-19 ограниченията, за целия планиран интервал бюджетното салдо е в границите на ограничаването за недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

В рамките на прогнозния интервал са заложени средства за застраховане на осъществяването на COVID-19 ограничения единствено за първата година от интервала в размер на 0,3% от Брутният вътрешен продукт, при упования разпространяването на пандемията да затихне. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР